top of page
11.jpg

אטרופיה נרתיקית על רקע חוסר באסטרוגן/ התסמונת הגיניטואורינארית (GSM)

אטרופיה נרתיקית/ יובש נרתיקי הינו השם הפופולרי לתסמונת המכונה בעגה המקצועית- genito-urinary syndrome of menopause   (GSM) ובעברית- התסמונת הגניטואורירית (גניטו- מערכת המין, אורינארית- מערכת השתן).

המושג אטרופיה בעברית פירושו- ניוון של רקמות. ניוון רקמות מערכת המין והשתן נגרם לאור מחסור באסטרוגן שהינו הורמון נשי המופרש מהשחלות באישה בגיל הפיריון ואחראי בין היתר, על התפקוד תקין של מערכת המין והשתן.

התסמונת מאופיינת במקבץ של סימנים וסימפטומטים (תלונות) שמערבים את מערכת המין התחתונה ודרכי השתן התחתונות.

התסמינים העיקריים: תחושת יובש בנרתיק, עקצוץ, גרד, כאבים בעת קיום יחסי מין, צריבה בנרתיק, צריבה במתן שתן, תכיפות ודחיפות במתן שתן.

 התסמונת מופיעה בדרך כלל עם תום תקופת הווסת. בגיל המעבר (מנפאוזה) ובניגוד לתסמינים כמו גלי חום שבדרך כלל הולכים ומשתפרים עם הזמן, התסמונת הגניטואורינארית הולכת ומחמירה עם התקדמות הגיל. 

גיל המעבר הוא הגיל בו מסתיים מחזור הווסת ומסתיימת תקופת הפוריות.  בישראל הגיל הממוצע להפסקת הווסת הוא 48-49, תוחלת החיים הממוצעת לנשים הינה 84, ולכן רובנו צפויות לחיות כשליש מחיינו במנפאוזה.

מעל ל50% מהנשים בגיל המנפאוזה סובלות מתסמינים במערכת השתן והמין. עפ"י מחקרים, רק מחצית מהרופאים שואלים על תסמינים אלו וברק כרבע מהנשים הסובלות ייפנו לעזרה רפואית על מנת לקבל טיפול. אחוזים בודדים של מטופלות נוטלת טיפול הורמונלי מקומי באופן קבוע לתסמונת המנפאוזלית של מערכת המין והשתן.

במה מתבטאת התסמונת המנפאוזלית של מערכת המין והשתן?

תסמונת היובש הנרתיקי הינה תוצאה ישירה של מחסור בהורמון הנשי אסטרוגן, שהפרשתו מהשחלות נפסקת עם הפסקת הפעילות השחלתית. האסטרוגן, השומר על רקמות רבות בגוף האישה ובין השאר גם על מערכת המין התחתונה ודרכי השתן התחתונות.
דרכי המין ודרכי השתן עשירות ברצפטורים (קולטים) לאסטרוגן, ולכן עם הופעת המנפאוזה צפויים סימנים ותסמינים הקשורים במערכת המין התחתונה והשתן. 

השינויים בנרתיק מתבטאים בהתקצרות של הנרתיק, בניוון (אטרופיה) של רירית הנרתיק- הרירית הופכת דקה, פתח הנרתיק מוצר, השפתיים הופכות מעט קטנות יותר, ישנה היעלמות של הקפלים ברירית המאפשרים את גמישותו של הנרתיק, היעלמות הבלוטות היוצרות את הלחות המקומית שבנרתיק-ומכאן נובעת התלונה העיקרית של הנשים בדבר היובש הנרתיקי.

הרירית הדקה של הנרתיק עלולה להיפצע בקלות ולגרום לדימום בזמן יחסים ואף להיקרע ואילו והריפוי יארך זמן ממושך.

החומציות התקינה של הנרתיק פוחתת , הPH עולה, דבר העלול לשנות את הפלורה התקינה של הנרתיק (חיידקים טובים שנוהגים לשבת בנרתיק) ובכך נכנסים חיידקים שיכולים לגרום לשינוי בצבע של ההפרשה, לתחושת צריבה ואי נעימות כללית בנרתיק.

השופכה והשלפוחית, גם הם עוברים אטרופיה. רירית השופכה הופכת אף היא לדקה יותר ועם פתח רחב יותר.

 בנוסף ייתכן ניוון בסיבי השריר העוטף את השלפוחית דבר שעלול לגרום להפרעה בהתרוקנות השלפוחית וירידה בנפח השלפוחית. לאור כל הנ"ל- נשים חוות דלקות חוזרות בדרכי השתן, דחיפות ותכיפות במתן שתן גם ללא דלקת, השתנה ליילית וכן דליפת שתן.

מהו הטיפול לתסמונת המנפאוזלית של מערכת המין והשתן?

טיפול הורמונלי-  

הטיפול האפקטיבי ביותר לתסמונת המנפאוזלית הנגרמת מחוסר באסטרוגן הינו במתן אסטרוגן בטיפול הורמונלי. טיפול הורמונלי יכול להינתן באופן סיסטמי – בצורת כדור , מדבקה, ג'ל או באופן מקומי לנרתיק- בצורה של כדורים ,פתיליות או משחה נרתיקית. היתרונות של טיפול הורמונלי סיסטמי הינם רבים אך הינו כרוך בתופעות לוואי ובהתוויות נגד לטיפול בחלק מהמטופלות.

הטיפול המקומי הינו טיפול אפקטיבי ביותר- מביא לעליה ברמת האסטרוגן בנרתיק ומטפל באטרופיה בנרתיק ובדרכי השתן התחתון. טיפול זה נחשב בטוח לשימוש לאור ספיגה סיסטמית נמוכה ביותר.

בארץ ישנם שלושה תכשירים הורמונליים מקומיים – ואגיפם, אובסטין ואינטרארוסה.

ואגיפם- טיפול אסטרוגן הניתן בטבליות נרתיקיות חד פעמיות, מגיע עם מוליך. בשבועיים הראשונים משתמשים באופן יומיומי ולאחר מכן פעמיים -שלוש בשבוע.

אובסטין- טיפול באסטרוגן הניתן במשחה המגיעה עם אפליקייטור לנרתיק. בשבועיים הראשונים משתמשי באופן יומיומי ולאחר מכן פעמיים בשבוע.

DHEA- טיפול בפראסטרון- פרוהורמון המתפרק לאסטרוגן ואנדרוגן ברקמת הנרתיק. יש להשתמש באופן יומיומי.

לכל אחד מהטיפולים הנ"ל, ישנם יתרונות וחסרונות עליהן כדאי לדון עם הרופא המטפל.

טיפולים לא הורמונלים-

ישנם תכשירים לא הורמונליים אשר יכולים לעזור בהקלה על חלק מהתסמינים.

קרם לחות- ישנם מס' תכשירים היכולים לספק לחות ולספק הרגעה לחלק מהתסמינים בנרתיק ובאיברי המין החיצוניים בנשים שאינן מעוניינות להשתמש בתכשירים הורמונליים מקומיים.

בארץ קיימים תכשירים כמו ואגיזן וגינומונל.

ואגיזן- קרם לחות ואגינלי המספק לחות לנרתיק. ניתן לשימוש יום יומי. בנוסף מכיל חומצה לקטית האמורה לשמור על PH תקין של הנרתיק.

גינומונל- תכשיר על בסיס ג'ל המתבסס על חומצה היאלורונית ובכך יכול להשיב לחות לנרתיק.

REPLENS- תכשיר המספק קרם לחות לנרתיק והוכח כיעיל בדומה לתכשיר אסטרוגן נרתיקי בהקלה על תסמיני היובש הנרתיקי. התכשיר אינו משווק כעת בארץ , אך ניתן להשיגו בקלות באתרים מוכרים.

לובריקנטים/ חומרי סיכוך- תכשירים על בסיס מים/שמן/ סיליקון  אשר מטרתם להקטין את הסיכוך בזמן יחסי מין.

הטיפול יעיל כמובן להפחתת הכאב והחיכוך בזמן החדירה על מנת להקל על היובש הנרתיקי ולא מדובר בטיפול יומיומי.

לסיכום,

תסמונת הגניטו-אורינארית של המנפאוזה, הינה תופעה שכיחה, הגורמת למגוון תלונות במערכת המין והשתן המשפיעות על התפקוד היומיומי ,איכות החיים וחיי המין. יש לה טיפול פשוט יחסית מאוד יעיל ובטוח לשימוש.

bottom of page