אמצעי מניעה
בהגיעך לבחור אמצעי מניעה חשוב לקחת בחשבון- את יעילות אמצעי המניעה, את תופעות לוואי האפשריות, ואת ההגנה מפני מחלות העוברות בעת מגע מיני. ניתן לשלב יותר מדרך אחת למניעת הריון במידת הצורך.
חשוב לזכור כי רק לקונדום יש את היכולת למנוע העברה של מחלות המועברות במגע מיני- וגם, השימוש בקונדום מפחית את ההעברה אך לא מונע ב100% ולכן בחשיפה לפרטנר מיני חדש רצוי להשלים קודם פאנל של מחלות המועברות בעת מגע מיני.
אמצעי מניעה הורמונליים
גלולות למניעת הריון
גלולות למניעת הריון מצויות בשימוש כבר משנות ה-60 וכיום הם אמצעי המניעה הנפוץ ביותר בקרב צעירות בישראל.
מרבית הגלולות בישראל מכילות שילוב של נגזרות מלאכותיות של אסטרוגן ופרוגסטרון ועל כן נקראות גלולות משולבות. הגלולות המשולבות מונעות הריון באמצעות דיכוי הביוץ, הפיכת ריר צוואר הרחם לצמיגי עוין לזרע, ודיקוק רירית הרחם באופן שפוגע בקליטת ביצית מופרית .
ישנן סוגים שונים של גלולות משולבות המורכבות מנגזרות שונות של פרוגסטרונים בעיקר.
הגלולות יעילות מאוד למניעת הריון במידה ונוטלים אותן נכון. הן גם יעילות בהסדרת המחזור החודשי, בהפחתת הדימום וכאבים בזמן הווסת. גלולות מפחיתות את הסיכון ללקות בסרטן רירית הרחם והסיכוי להתפתחות שרירנים ברחם וציסטות בשחלה.
גלולות יכולות לעזור בטיפול באקנה ובשיעור יתר (מכילות פרוגסטרון אשר סותר את הפעולת האנדרוגנים). וישנן גלולות היכולות להפחית תסמינים של תסמונת קדם וסתית. כמו כן, ישנן גלולות שנוטלים למשך 21 יום ולאחר מכן יש 7 ימי הפסקת, וישנן גלולות שלוקחים באופן רציף כאשר הגלולות האחרונות הינן נטולות הורמונים.
במצבים של כאבים החשודים על רקע של אנדומטריוזיס ניתן גם לקחת גלולות באופן רציף בהתאם להוראות הרופא/ה.
חסרונותיהן של הגלולות קשורות בתופעות הלוואי שלהן- הכוללות בחילות, כאבי ראש, רגישות בשדיים, שינויים במצב הרוח, ירידה בחשק המיני, וכאבים ביחסי מין .דימום בין וסתי הינו תופעה שכיחה מאוד בחודשים הראשונים לשימוש.
גלולות משולבות מעלות את הסיכון להיווצרות קרישי דם בכלי הדם ולכן אסורות לשימוש בנשים עם נטייה לקרישיות יתר. מאותה הסיבה גלולות אסורות בנשים מעל גיל 35 המעשנות.
מדבקה וטבעת
המדבקה (EVRA) והטבעת הנרתיקית (NUVARING) הינן אמצעי מניעה הורמונלים הפועלים באופן זהה לגלולות. היתרונות הבולטים שלהם הוא ההחלפה אחת לשבוע במקרה של המדבקה והחלפה אחת לחודש במקרה של הטבעת הנרתיקית – פיתרון יעיל למי ששוכחת לקחת גלולות או שעובדת כדיילת למשל. הן אינן מושפעות ממעבר במערכת העיכול , ולכן אפשריות למי שרגישה ללקטוז וכן לא מושפעות מבעיות ספיגה או הקאות.
גלולות פרוגסטרון
גלולות אלה המכונות בפי העם גלולות הנקה, מכילות פרוגסטרון בלבד. גלולות אלה מותרות בזמן הנקה וגם בחלק מהמקרים בהן יש נטייה לקרישיות יתר.
היעילות של הגלולות הללו פחותה מעט מגלולות משולבות ויש להקפיד על נטילה בשעה קבועה. השימוש בגלולות פרוגסטרון הינו רציף (אין הפסקות בזמן הנטילה) .גלולות אלה יכולות לגרום לשינויים במצב הרוח וכן לדימום לא סדירים תוך כדי נטילה רציפה.
התקן תוך רחמי
התקן תוך רחמי הינו אמצעי מניעה יעיל מאוד וותיק. קיימים התקנים המבוססים על סליל נחושת והתקנים המבוססים על הפרשת פרוגסטרון. אל ההתקנים מחובר חוט ניילון דק המאפשר שליפה מהירה של ההתקן בעת הרצון להוציאו.
התקן נחושת
התקנים על בסיס סליל נחושת המוחדר לחלל הרחם על ידי רופא/ת נשים ומגן מפני הריון במשך חמש שנים. בניגוד להתקן ההורמונלי, הוא משחרר יוני נחושת שמשבשים את הרכב הנוזל ברחם ובחצוצרות, מה שפוגע בשרידות תאי הזרע וגורם למותם לפני ההפריה. בנוסף הוא גורם לשינויים ברירית הרחם שמקשים על השתרשות ביצית מופרית וגם כך נמנעת התפתחות הריון.
התקן נחושת עלול להגביר את כמות הווסת ואת משכה ועלול לגרום לדימום בין וסתי בחודשים הראשונים לשימושו.
התקן תוך-רחמי הורמונלי
מירנה, ג'נס וקיילינה הם התקנים תוך-רחמיים הורמונליים שנחשבים לאמצעי מניעה מוצלחים ומגנים מצוין מפני הריון במשך עד חמש שנים. הם מכילים גליל זעיר שמשחרר ברחם כמות זעירה של נגזרת פרוגסטרון וכך גורמים לעיבוי הריר בצוואר הרחם ולדילול רירית הרחם ומונעים הפריה. אצל מיעוט מהנשים מירנה יכולה גם למנוע ביוץ.
יעילים מאוד במניעת הריון (99%) ומהווים פתרון לטווח ארוך, מפחיתים משמעותית את הדימום הווסתי ומשכו, עד היעדרו (בניגוד להתקנים אחרים שלעתים אפילו מגבירים אותו), ולכן מתאימים מאוד לנשים עם דימום וסתי כבד. בחודשים הראשונים עשויים לגרום לדימום בין וסתי ולתסמונת קדם וסתית.
אמצעי מניעה חוצצים
אמצעי המניעה החוצצים מונעים את אפשרות המפגש של זרע עם ביצית על ידי הקמת מחיצה פיזית, כמו קונדום או דיאפגרמה.
קונדום- גברי ונשי
אמצעי מניעה אשר מונע מגע ישיר בין איבר המין הגברי לנשי (לעתים כולל קוטל זרע). הקונדום הגברי עשוי מלטקס בדרך כלל, מולבש על הפין ומכסה אותו במהלך יחסי המין. הקונדום הנשי (שנפוץ פחות ויקר יותר מהגברי) עשוי מגומי (ניטריל), זהה באורכו לקונדום הגברי אך רחב יותר ממנו וכולל טבעת גמישה בכל צד. הטבעת הפנימית בצדו הסגור משמשת להחדרת הקונדום לנרתיק ולהחזקתו במקום. הטבעת החיצונית בצדו הפתוח מכסה חלק מהפות.
בשימוש מוקפד הקונדום יעיל במניעת הריון (מעל 90%). בנוסף, הוא היחיד מבין אמצעי המניעה שיכול למנוע העברת מחלות מין. חבישת קונדום דורשת אימון, ויעילות הקונדום נפגעת במידה והינו מולבש שלא כראוי או מחליק לתוך הנרתיק. יעילותו של הקונדום הנשי עשויה להיפגע אם הוא נדחף עמוק מדי לתוך הנרתיק או שהפין חודר לנרתיק במקום אליו. חלק מהאנשים גם אלרגיים ללטקס ולגומי או לרכיבים הכימיים שבקוטל הזרע.
דיאפרגמה
אמצעי מניעה בצורת כיפה, עשוי סיליקון ,אשר מוחדר לנרתיק לפני יחסי המין, מכסה את צוואר הרחם והדופן העליון של הנרתיק, וכך מונע את כניסת הזרע לרחם. ניתן להגביר את ההגנה על ידי שימוש בקוטלי זרע בתוך הדיאפגרמה. לפני השימוש והרכישה צריך לעבור התאמה (בדיקת מידה) והדרכה אצל רופא/ת נשים. זהו אמצעי רב-פעמי שניתן להשתמש בו רק כאשר רוצים לקיים יחסי מין ואינו מפריע לספונטניות, מקנה לאישה שליטה בגופה ולא גורם לתופעות לוואי. היעילות שלו בינונית במניעת הריון כ-(80-90%) ותיתכן תגובה לקוטל הזרע או לדיאפגרמה שתגרום לתחושת צריבה ואי נוחות.
שיטות טבעיות למניעת הריון
שיטת הימים הבטוחים
שיטה זו מתבססת על קביעת מועד הביוץ לפי אורך המחזור החודשי. נשים עם מחזור חודשי סדיר מקבלות וסת כשבועיים (פלוס-מינוס יומיים לכל כיוון) לאחר הביוץ. כך למשל, אם מחזור האישה נמשך 28 יום – היא מבייצת סביב היום ה-14, ולכן כביכול יכולה לקיים יחסי מין בטוחים עד ליום ה-12 ומהיום ה-16.
אבל, רק אצל נשים מעטות אורך המחזור החודשי נותר קבוע מדי חודש, ולכן כל שינוי במועד הביוץ יכול להוביל להריון לא רצוי.
שינוי זה עשוי להיות מושפע ממגוון גורמים ובהם מחלה, נסיעה, מתח ולחץ. ולכן שיטה זו לא נחשבת לשיטה מאוד יעילה בפני עצמה.
שיטת המודעות לפוריות (שמ"פ)
בשיטה זו האישה לומדת את המחזור החודשי שלה- עוקבת ומתעדת את חום השחר, את ההפרשות הנרתיקיות (מרקם, סמיכות ואלסטיות) וכן פרמטרים בצוואר הרחם וכך היא יכולה לזהות מתי חלון הפוריות נפתח ונסגר. מדובר בשיטה בדוקה בעלת הוכחות מדעיות אך היא לא מתאימה לכל אחת- יש צורך במדידת חום השחר כל בוקר וכן עיסוק יומיומי המלווה בבדיקות עצמיות יומיומיות. כמו כן, יעילותה עשויה להיפגע בשל זיהוי שגוי של הסימנים או טעות במדידות.
משגל נסוג
בשיטה זו הפין מוצא מהנרתיק לפני השפיכה. שיטה זו אינה יעילה מספיק ולא תמיד מצליחה למנוע הריון, ולכן אינה מומלצת.
אמצעי מניעה בלתי הפיכים
אמצעי מניעה בלתי הפיכים נועדו למנוע כל אפשרות עתידית של הריון לזוגות אשר סיימו את תוכנית הילודה שלהם. אמצעי מניעה בלתי הפיכים כוללים כריתת חצוצרות או חיתוך וקשירה של צינור הזרע (VASECTOMY).